De formatierichting van evolutie


Het hart hebben de meeste mensen doorgaans niet op de tong en die ene keer dat jouw lever je hersenen ver vooruit is omdat je hals over kop ergens naartoe onderweg was op de snelweg....vertel je dat niet meer na.

Ofwel, je cellen hebben het in-formatie vliegen echt aardig goed onder controle.
Huh?

O ja, beetje geschiedenisles.....

(zelfs voor wie niet geloofd dat het historisch zo gegaan is, in macro-evolutionaire termen..... een beetje bioloog weet dat ieder mens zijn leven begonnen is met twee geheel verschillende typen eencelligen die tot een intensieve samenwerkingfusie besloten om 1 nieuw eencellig organisme te vormen. Dat deelde zich intern op in identieke delen...2, 4...8 om zich vervolgens toch maar weer te gaan specialiseren.....)

Er moet toch wel een zekere centrale coördinatie zijn om al die miljoenen afzonderlijke cellen een beetje aardig te coördineren?
En nee, jouw bewuste geest is dat niet, doet dat niet en is er ook volkomen ongeschikt voor (en dat is al voordat je ertoe overgaat zijn natuurlijke capaciteiten moedwillig nog wat verder terug te schroeven met diverse daartoe probate middelen).

Een aardig vraag is uiteraard of de evolutie hier op aarde nu wel zo'n beetje klaar is.
Het ultieme pronkstuk ervan (naar niet al te objectieve maatstaven), het model ' homo sapiens', lijkt het zo wel best te vinden. Een brein wat zich kan verplaatsen op 2 voeten, op een hartslag, een paar decennia lang.... wat wil een mens nog meer?

Tja, dit specifieke model hoeft van wat hij doorgaans zichzelf noemt  ( zijn individuele bewuste geest, die bepaalt waar zijn eigen lijf nu eens weer naartoe zal gaan op die 2 eigen voeten, om zijn individuele behoeften afdoende te bevredigen) niet zo nodig verder te evolueren.
Maar het 'zelf', wat de evolutionaire ontwikkelingen op deze planeet aanstuurt, kon daar nog wel eens licht andere ideeën over hebben. Tot nu toe heeft 'dat' weinig scrupules gehad om een bepaald model uit de collectie te gooien als dat model het algehele doel niet meer zo leek te dienen....
Maar ja.. welke kant op?

Tot dusver heeft dat zelf gegrossierd in 'meerdere stijlfiguren' tegelijkertijd uitproberen en naast elkaar simultaan in eco-verband ontwikkelen.
Er is niet echt een reden om aan te nemen dat 'variatie' opeens uit de evolutionaire mode gaat raken.

Wat mij nou een aardige ontwikkelrichting lijkt, is als een aantal van die 'breinen', zich in een ONEMIND configuratie afstellen, zoals een hart, een lever, een setje nieren, een bloedbaan en nog zo wat geheel verschillende 'organen' samenwerken in de onemind van 1 mens.
Een hart is nog steeds geen lever of een nier of een bloedbaan en heeft nog altijd zijn eigen ritme en dynamiek en specialisatie...... maar als de ( ik noem maar wat) 5 personen besluiten hun individuele 'minds' permanent op een groepsdynamische centrale intelligentie af te stemmen, om in samenhang te opereren.... dan ben ik wel heel benieuwd wat er gebeurt.
Ik zou het als aan zekerheid grenzende 'waarschijnlijkheid' inschatten... dat dat (nu al) kan.

Misschien nog wat 'wankel' en 'onwennig'..... en het leren lopen op 10 voeten, met 5 breinen, op 5 hartslagen, daar komen wellicht nog wel wat kinderziektes bij kijken die doorgemaakt dienen te worden om de 'bugjes' op te lossen... maar ik denk dat het al kan.

Ik denk zelfs, dat er op die manier een hele krachtige quantum-computer-achtige configuratie ontstaat.
Zeer geschikt om allerlei kwesties, die voor 'los' van elkaar opererende mensen veel te complex en ingewikkeld zijn om op te lossen, in  de spreekwoordelijke no-time wel kunnen oplossen.

Dat vraagt... een andere 'vorm' ( formatie) van  bewustzijn.
Een andere invulling van 'teamgeest' bij menselijke samenwerking.
Directe communicatie, zonder woorden, maar in de taal van die 'mind' die al lang in staat is om al die cellen aan te sturen en te coördineren.

Dat is waar ik warm voor loop om ervaringen mee op te doen.

En ja... dat is een wezenlijk ander model dan ieder 'samenwerkingmodel' wat ik tot nu toe in welke kringen (psychologie, sociologie, spiritueel.....) ben tegengekomen.
Mogelijk omdat die modellen allemaal geënt zijn op de mogelijkheden en sociale structuren die een  ' homo sapiens' heeft en aankan... terwijl......evolutie mogelijk al lang een nieuw modelletje humanoid lifeform heeft geïntroduceerd, waar we nog geen naam voor hebben bedacht, omdat we het nog niet door hebben..

Maar wie weet, is 'evolutie' niet zo onder de indruk van de modellen waar ik potentie in zie om door te ontwikkelen?
Of ' homo sapiens' niet....

(-:


Reacties