...EGO?


" Het EGO loslaten" is een van meest gepredikte 'wijsheden' om.....

Tja... om wat eigenlijk...?
  • spiritueel te leven....
  • bewust te leven...
  • het pad van 'geluk' in te slaan...
  • 'verlichting' te bereiken.....
....Whatever all that may be.....!?!

Nogal abstracte kost namelijk.

Het EGO is misschien wel een van de allerminst goed begrepen aspecten van het leven.
Vanwege de misverstanden die het omgeven, (en vooroordelen van zeer diverse pluimage) wordt het adequaat gebruik ervan nogal eens in de de weg gestaan. En dus ook de zinvolle beleving ervan niet voldoende waargenomen, bevordert of verder ontwikkelt... laat staan dat er daarover dan zuiver gecommuniceerd wordt.

Je moet je EGO kennelijk loslaten.
Tja.... maar ook 'loslaten' is ook nog eens voor zoveel uitleg vatbaar!

Zelfs als je dit (incomplete, doorgaans van anderen nageprate) advies zou willen opvolgen... sta je voor een raadselachtige opgave. (Bovendien.. een advies in de gebiedende wijs gesteld voldoet technisch gezien, maar zeer matig aan het profiel van een advies)

Want je moet jouw EGO kennelijk bij zijn lurven of in de kladden grijpen en het dan van je af gooien.

Maar net zomin als dat jij echt weet waar jouw lurven en je kladden zitten, herken jij ergens (aan je hele lichaam, geest- ziel constructies) zo'n entiteitssubstantie 'EGO'.
Van lurven en je kladden maak je contextueel op dat het vast het iets van uitsteeksels moeten zijn die je ergens mee vast zou kunnen grijpen.
Uit de informatie die er over EGO bekend is, maak je op dat het een 'groot probleem' gelegen 'in jezelf' is waar je 'van af' moet zien te komen om  bepaalde (vage) maar kennelijk nastrevenswaardige doelen te bereiken. En... gezien de scheldwoordencontext waarin het woord opduikt,  wijst alles erop dat het iets met de behoefte om in je eigen behoeften te willen voorzien van doen heeft. Wat, kennelijk..... straf(punten) oplevert.

Dan nu, (tromgeroffel) de spoed-cursus "hoe het EGO in de kladden" te krijgen!
(Als basisbegrip wordt hier veronderstelt dat je de ervaring hebt dat je pas iets 'los' kunt laten, als je het eerst vast hebt.. toch?)

Vat het EGO eens op:
als een afkorting van iets waarvan jij je wel heel accuraat weet wat het is!
TATAAAA ( trompetgeschal van vele engelen)
Die ene zin vormt in wezen de hele spoedcursus!

En, hoe ongelooflijk het in al zijn simpelheid wellicht lijkt..... het werkt echt.
Het zet namelijk precies een proces in gang wat de tot noch toe best ingelicht over deze zaken uit eigen ervaring hiervan begrepen hebben wat goed werkt.

Hoe kan dat?
Het is een zeer werkbare uitnodiging om je gedrags-en je keuzeprocessen los te koppelen van het incomplete en dus volstrekt onbruikbare begrip EGO. Door het 'misverstand' volledig actief en in alle persoonlijke vrijheid, naar behoefte en op maat van je situatie, los te knippen uit je 'weten' , bevrijd je je weten van een enorme last.
De uitnodiging is om je 'weten' (ten allen tijde) te gebruiken, naar je eigen beste eer en geweten.
That's all.

Maar ik kan me voorstellen dat ik er nog even wat meer licht op moet laten schijnen.
Dus zal ik hier met wat voorbeelden komen die mijn weten als 'zinvol' in de context van dit blog stukje naar voren schuift. ( 'context' is een woord wat je vaak in mijn werk tegen komt)
De enige reden dat ik een paar voorbeelden geef is om je een kijkrichting te wijzen, zodat je het zelf kunt zien, doen en verder naar eigen inzicht, zo zinvol als je zelf zinvol en werkbaar voorkomtkunt vormgeven.
Want, zodra je je vrij voelt om er (zelf) mee te spelen, pas dan kun je er zelf hoogst bruikbare ervaring mee opdoen en ook lol aan beleven. 
(Wat voor allerlei 'tools' geldt, fysieke en meta-fysieke)

OK, als je zou begrijpen dat het prima kan staan voor :
  • Het Eerste Grote Obstakel wat zich in alles wat jij weet over de jouw huidige situatie ophoudt. Besef even dat dat van alles kan zijn, een gevoel, een gedachte, een ding, een mens, een niet volledig opgehelderde belangrijke vraag, een misverstand......
Wat heel goed kan voorkomen bij die definitie, is dat je een angst om het hart slaat dat dit Eerste Grote Obstakel slechts het topje van een enorme obstakelige berg is en dat als je dat ene onstakel  'los' zou maken er een lawine van onheil op je af komt, waar je onder bedolven raakt. Niet prettig.
Geen nood, dan vlieg je die 'berg' ( en het begrip van  loslaten) gewoon onder een wat andere hoek aan , zodat hij niet op je kan vallen!
  • Het Enige Grote Obstakel
    Zo zien veel mensen het EGO toch al, wie weet, maakt het toch ook niet helemaal voor niets wel deel uit van een handige aanpak.
Maar mocht die opvatting van het EGO je  te 'fysiek' of 'te zwaar' of niet 'spiritueel verantwoord genoeg' in de oren klinken, vat het dan bijvoorbeeld eens zo op:
  • Het Energetische Grote Obstakel

"Hoe helpt het me om het EGO als een obstakel te zien",
vraag je je misschien af.

Wow, wat een relevante vraag!!!
Mijn to-the-point wedervraag veroorzaakt mogelijk een 'auw' sensatie in je binnenwereld.
Als dat zo is, dan is dat een prima aanwijzing waar in je lichaam-geest-ziels constellatie, je EGO waar te nemen valt. ;-) 
"Waarom heb je je dat nooit hardop afgevraagd bij al die andere informatiestukken over het omgaan met het EGO? Hum?"

OK.. je weten heeft gewoon een goed punt.
Er is ook helemaal geen noodzaak om het EGO als obstakel te zien!
Dis als je dat ook niet wilt, speel dan gewoon met mogelijkheden als deze:
  • Eerste Grandioze Oplossing
  • Eigen Geschiktste Oplossing
Merk op wat je dan voor je geestesoog ziet verschijnen en in jezelf op voelt wellen.
Als je wat je dan ziet, wat je mooi en bruikbaar voorkomt in de context van jouw eigen situatie ok echt in bijpassende acties 'los' laat op jouw wereld, nou.. dan komt er (gebruik makend van jouw gepersonaliseerde E.G.O.!)  een heel andere dynamiek op gang. In jezelf en, in je wereld.

Kruipt er een 'angst' op dat je wellicht je 'eigen behoeften' met grote voorrang behandelt, ten koste van de behoeften van anderen die met jou te maken hebben?

Niets, maar ook ook werkelijk niets,  weerhoud je ervan om de wens tot een weloverwogen balans  gereflecteerd te laten zien in je EGO definitie:
  • Essentie Gemeenschappelijke Overwegingen
Tot slot zou ik suggereren:
  • Enzovoort  Ga-zo-door Oneindig
Veel speelplezier met je E.G.O.!

(-:

----
Achtergrond informatie over de maakproces- 'context' waarom dit in mijn weten vandaag naar voren kwam vind je hier.

---
P.S.
Ik realiseerde me de volgende ochtend hoe dit stukje een meta-metafysische uitwerking is van iets wat ik eerder aanstipte ( en illustreerde met plaatjes) in het dit blog stukje over communicatielagen.

(Hoe ziet die aansluting eruit.....?)

Wanneer je zover bent gekomen, zou je ertoe over kunnen gaan om het EGO meta-metafysisch ( diep in de systeemkast dus) op te vatten als

  • je Eigen Gelaagdheids Organisatie

Een onderdeel in je innerlijke verbeeldingskracht bewerkings-software, waarin je de helderheid en transparantie van (al) je behoeften (zelf) kunt instellen(waardoor er meer inzicht komt in de situatie waarin het (kennelijk) op de voorgrond van je aandacht staat.

In het hierboven beschreven voorbeeld heb ik het EGO eerst

  • als 'compleet on-transparant object' 
  • helemaal op de voorgrond van de aandacht gezet ( bovenste laag).

Vervolgens heb ik de transparantie opgevoerd in stappen ( en wat gespeeld met filterefecten):
(In de volgorde die ik gehanteerd heb als illustratie, zie je dat er in toenemende mate meer van de achtergrond/omgeving achter je eigen behoeften tevoorschijn ziet komen... de samenhang... de relatie duidelijk wordt ( inclusief wat je ermee kan en wil doen om het beter passend te maken in het plaatje van het geheel)... groter opblazen of wat verkleinen...bijvoorbeeld.....



Reacties