heel Holland.....probeert er wat van te bakken



Gisteren kwam het beeld van het maken van soufflés op, als bruikbare analogie voor het maken van iets warms, moois, lekkers en luchtigs (van het leven) in vele smaken, van zoet tot hartig.

Ik schreef daar:
"Maar niet iedereen die het recept volgt voor een soufflé, met alle ingrediënten voor een soufflé, die de boel mixt en in een mooi soufflébakje in de over steekt op de aangeven temperatuur, voor de aangegeven duur..... ziet en proeft ook werkelijk wat 'soufflé' in zijn essentie is, bedoeld is te zijn, qua textuur en smaakbeleving."

Vanmorgen, kwam het idee door om even in te zoomen op zeer belangrijk gereedschap voor het welslagen van dit proces: de oven.
Het 'energievat' waarin de boel niet alleen opgewarmd wordt, maar ook daadwerkelijk zijn meest wezenlijke totale transformatie in ondergaat... van ' beslag' tot 'soufflé'.

Wie bakt (en dat doet 'heel Holland' kennelijk graag tegenwoordig) weet dat er verschillende types oven zijn. Weet ook, dat de meeste ovens over meerdere  'instellingslagen' beschikken, waarover je (liefst weldoordachte) keuzes moet maken.
  • Welke temperatuur? (thermostaat instelling) ( voorverwarmd of niet)
  • Hoe lang ( klok instelling)
  • Op welke richel  (plek van het baksel in de oven)
  • welke type verwarming ( bovenwarmte en/of onderwarmte, circulatie?)
  • wel of niet met ventilatie (bakvochtafvoer)
Welke type energie er wordt gebruikt, heeft ook nog eens invloed op het bakproces.
Of een oven op gas, elektra of hout gestookt wordt, maakt de karakteristieken van de oven nogal anders.

Zelf 'zijn' we ook een 'oven' waarin de baksel van het leven gemaakt worden.
Levensenergie gestookt hebben we 7  richels (chakra's) waar we bakplaten op kunnen leggen.
Kinderen ( en een hoop andere creatieve baksels) worden eigenlijk standaard wel op de oranje chakra-laag gebakken ( duur: circa 9 maanden bij ruwweg 37 graden ;-) ).
Maar... net als bij een geavanceerde oven... je hoeft niet alles op die ene laag te bakken!
Die andere instellingen zijn er niet voor niets!

'Spiritueel ingestelde mensen' zijn meestal nogal geporteerd van wat  de 'warmte van boven' voor je baksels aan heilzame wonderen kan verrichten. Wetenschappelijk ingestelde mensen bouwen liever de warmte vanaf de bodem op.
Dictators gebruiken ook graag bovenwarmte, liefst de grill' setting.
Wat een prima stand is als je aardappels wilt gratineren!
Maar als je de hele boel niet wilt verkolen en verbranden en iets anders voor ogen hebt dan smeulende puinhopen creëren  ..... dan is die blast van bovenwarmte het beste maar heeeeeeel zorgvuldig te gebruiken!

Zelf gebruik ik graag een soort Aga-methode en 'slow-cooking'.
Ofwel.... mijn ziels-fornuis staat tegenwoordig eigenlijk altijd aan, is zelden helemaal koud.
(Maar omdat het handgestookt wordt, moet ik er dus wel zelf voor zorgen dat het vuurtje van binnen blijft branden, genoeg gevoed wordt)
Mijn 'ziel' kan zo opgepord worden om eventjes heel 'hard te gaan', als er een 'iets' binnenkomt, wat even veel warmte (compassie) nodig heeft.

Ik vind het erg leuk om te spelen met de diverse lagen die mijn oven heeft.
Ik vind het gewoon leuk om ermee te experimenten.... 7 bakjes met dezelfde ingrediënten, allemaal een nacht in mijn Aga op 37 graden, ongeveer 8 tot 10 uur laten sudderen en dan bij het ontbijt de resultaten proeven.
Heel vaak, vind ik de baksels met veel bovenwarmte het lekkerst, het luchtigst, met een fijne 'bite'.
Omdat ik dat nu proefondervindelijk weet, kies ik er nu ook vaker voor om dingen te creëren op die laag.
Maar.. meestal staat er op iedere laag wel iets te pruttelen.... ;-)

Tip: varieer eens wat meer in het gebruik van je chakras (die zeven lagen in je energiehuishouding waar je iets op kunt 'inschuiven')
En.. voordeel van 'slow cooking' (slow living), is dat je er heel wat minder ' bij' moet blijven.
Omdat het niet zo hard gaat, gebeuren er nou eenmaal een stuk minder ongelukken mee.

En.op basis van mijn ervaringen ermee, zou ik zegen, meer 'circulatie'! Meer ' lucht' uit allerlei richtingen.
Meer 'meanderende warme lucht' (yin-energie stromen) de kans geven zich non-lineair tegen het hele bakproces aan te bemoeien.
Alleen maar lineaire stromen ( yang-energie) 'toestaan' om de 'boventoon te voeren', leidt werkelijk niet altijd tot de beste bakresulaten. Zeker niet als licht en luchtig (leven) gewenst zijn.
(En... dan moet je ook nog wel even weten wie dat zegt. Ik ben een groot fan van krachtige yang energieën die met regelmaat op vol vermogen ingezet worden!)

Maar ja, voortdurend alleen maar, van bovenaf, lineaire 'blasts' afgeven... daarmee maak je uiteindelijk vooral in de samenleving  'de rapen gaar ;-)'
En dat soort stevige winterkost, waar mensen als Donald Trump en Kim Jung Un elkaar en hun landgenoten dagelijks op trakteren, vindt lang niet iedereen iedere dag lekker!

Reacties