Snow in London


Nee, dit gaat niet over sneeuw in Londen, maar over dokter Snow, uit Londen.

Via deze Ted Talk hoorde ik over hem en het verhaal zette me aan het denken:


Niet alleen illustreert het dat collectief volstrekt jarenlang niet willen luisteren naar wijze mensen,  niet iets van de laatste tijd is.... meer dan 150 jaar geleden had dokter Snow bijvoorbeeld moeite om weerklank te vinden voor zijn idee dat cholera nog wel eens via water verspreid kon worden en niet door de lucht.

Het illustreert nog iets anders.
Kennelijk, hadden mensen toen ze nog in kleinere verbanden leefden, bepaalde gewoonten aangenomen omtrent hoe er met hun natuurlijke afvalmateriaal omgegaan kon worden.
Namelijk.. een tijdje vlakbij jezelf bewaren en anders.. huppetee, in de rivier.....het spoelt wel weg.

Die strategie werkte ook prima. Dat moet wel, want anders hadden 'we' de prehistorie niet eens overleefd!

Dus dat niemand er toen ook maar een nano-seconde over nadacht dat 'ze' ook uit diezelfde  rivier dronken..... is voor ons met de kennis en bevolkingsdichtheid van nu lachwekkend en vreemd, maar he..... het was de dagelijkse praktijk van duizenden jaren dat dat probleemloos/probleemarm inderdaad zo kon.
De ' natuur' loste een en ander achter de schermen gewoon en geheel onzichtbaar op.

Dat verhaal extrapoleer ik nu naar de wereld van de energie.
Wat nou als...... je tot voor kort, je vuile energie die je met het dagelijks functioneren creƫert, gewoon een tijdje bij je kon dragen, zonder problemen.
En., als je je ging wassen (ofzo) spoelde die vuile energie vanzelf in de 'grote flow' van alles weg en voelde je je weer als herboren, fris en fruitig..opgewassen ( ha, ha) om allerlei huis-tuin en- keukenmoeilijkheden fluitend het hoofd te bieden.

Maar ja, dat was in een wereld waarin je niet duizenden energetische interacties had te verwerken op een dag en nog niet in energetische digitale netwerken probeerde te leven van de moderne schaal en snelheid in de metropolen die tot handig zakformaat zijn gecomprimeerd....

Had iemand al eens bedacht dat ieder levend wezen ook energie put uit die grote flow van energie die ons omgeeft? Dat die ' door ieder van ons heen' stroomt?
Dat die flow best wel een zelfreinigend vermogen heeft (moet wel), maar niet als teveel mensen er hun energetische bagger in zulke mate in gaan storten!
En wat de rol dan is van die smartphone en andere elektronische gadgets constant in je energieveld 'aan' hebben, hoeft dan nog niet eens aangestipt te worden.
Maar als je het mij nou vraagt... tja, dan zou ik wel vermoeden dat ze het equivalent zijn van (het natuurlijk evenwicht nog verder ontregelende) 'fabriekjes'.

In hoeverre de gelijkenissen werkelijk opgaan tussen 1850 in Londen en nu, in de moderne westerse wereld? Who knows?

He, in Broadstreet gingen er natuurlijk ook gewoon iedere maand mensen dood.
Heel natuurlijk. Shit happens.
En dat 10% van de bevolking in een week het loodje legt, is een vrij heldere eenduidige aanwijzing dat er in ieder geval 'iets' aan de hand is..... een statistiek waar de resterende 90% van die week het vrij snel over eens was dat het wel erg ver boven het normale te verwachten cijfer zat en dat er van enige 'urgentie' nu toch wel sprake was...ook.

De statitsieken over ' zeer met het leven ongelukkig zijn', ' verslaafd', 'psychisch ziek', 'geweldsissues', 'schuldenproblemen'  e.d., zijn in mijn ogen verre van normaal! (Als je 10% erg vindt...... ieder van die categorieĆ«n zit boven de 30% in de moderne wereld).
Maar ja.. shit happens... en 'dood' is heel wat gemakkelijker vast te stellen dan ' normaal'.....

Maar ja, moet een probleem dat perse op super korte termijn dodelijk zijn om op de 'kaart' te komen?

(Nu volgt er nog een 'grapje' die niet iedereen 'leuk' zal vinden)

Voor wie het ' op de kaart zou willen hebben' is er in dat geval ook opvallend  'goed' nieuws te melden....100% van de mensen die aan symptomen van 'leven' leiden, gaat namelijk momenteel binnen 1 leven daaraan dood.

Ach, wie weet verklaart het feit dat we 'ons' allemaal terminaal ziek weten omdat we allemaal aan/een leven lijden/leiden, wel dat er weinig (opvallende) urgentie aan dit probleem wordt toegekend.....

Reacties