transformatie


Vrij veel moderne mensen wandelen ( zonder dat zelf te weten, over het algemeen) op deze planeet rond met een input-output model kijk-op-de-wereld.
Of 'iets' of 'iemand' in is of out, is in zo'n model een hoofdzaak om vast te stellen 
Zelf 'in' zijn is van levensbelang, want als je 'out' bent ( ook wel eens met een 'd' gespeld...) ben je, of ga je snel... (sociaal) dood, zo is in dat model het vrij stellige vermoeden.

Tja... ach... wat zal ik daar eens van zeggen...?
Niets, want het blog stukje neemt een andere wending ;-)

Wie een beetje oplet vermoedt al snel dat er ook iets tussen input en output ligt. Want.. als input en output totaal niet anders zouden zijn, waarom zou het dan anders heten?
Kortom, er lijkt toch iets plaats te vinden tussen de beginsituatie en de eindsituatie.

En ja hoor...... daar is ook wel tenminste al een (1)  woord voor: transformatie.

Weer even naar de Red Arrows.
Zij belichamen een duidelijk werkend, door mensen tot leven gewekt samenwerkingsmodel waarin transformatie een minstens zo belangrijke rol speelt als in-formatie en uit-formatie.

Stel, ze hebben op het tekenbord een prachtige vliegformatie A bedacht.
(En een totaal andere 'B' en 'C' en 'D' en 'E' en 'F'....)

Papier is geduldig.....de statische weergave van een mooi moment uit formatie A.. is zo getekend.

Maar ja....hoe kom je van de startpositie met zijn allen in formatie A?
En als je dat hebt geproduceerd en je 'dat' eenmaal vormt met zijn allen, dan moet je toch op de een of andere manier voor de kerosine op is weer met de wieltjes aan de grond staan.....
(voor  'zij die vliegen' is die vooruitziende blik op het energierestant en 'hoe lekker en goed het motortje loopt' trouwens net effe van wat wezenlijker belang dan bij hen die ' altijd met beide benen op de grond staan'... en niet alleen in 'fysieke' zin!)

Nu zijn er 1001 manieren om 'van A naar B' te komen.
Maar van de Red Arrows, zou je raar opkijken als 'dat wat er tussen de mooie formaties' in zit, een wonderlijk volstrekt a-synchroon broddelwerkje zou zijn.
Of dat ze, bij wijze van toneelgordijn, een heel dik rookgordijn ophangen en daarachter een soort toneel-decorwissel 'uit het zicht' gaan doen, wat er weer mooi uitziet als de rook is weggewaaid...

Ofwel.... daar is allemaal ook over nagedacht om de weg tussen A en B, geheel transparant 'het aanzien waard' te laten zijn.
En..... dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan!
Want, als er allerlei behoorlijk ingrijpende onderlinge positie-wissels nodig zijn, die simultaan en veilig tot het gewenste resultaat moeten leiden, heeft dat duidelijk meer nodig dan:
  •  een ' ach, we zullen tegen die tijd wel zien hoe het loopt' houding of ...
  •  'weet je wat....we doen gewoon 1 element tegelijkertijd verplaatsen' of 
  • het in 'zweverige' kringen populaire adagio ' que sera, sera'....
    (en als het dan erg pijnlijk voor iemand fout gaat ' ach, dat heeft dan zo moeten zijn ...' en ' het zal zijn karma (= eigen schuld) wel zijn' )
Tja... als het opvalt dat ik daarvan allemaal niet zo onder de indruk ben en van de aanpak van de Red Arrows wel... dan klopt dat.

Maar ja, als het besef dat er wel transformatie plaats moet vinden tussen "'t een en 't wezenlijk verschillende ander" (welk een en welk ander dan ook), op zich al een ondergeschoven kindje is in ons collectieve bewustzijn van vormgeven aan 't leven en al erg weinig tijd en aandacht toegewezen krijgt (zelfs nauwelijks genoeg om het 'knullig af te raffelen')......
Hoe groot is dan de kans dat er werkelijk aandacht voor is om dat ook nog een beetje elegant en stijlvol aan te pakken, het aanzien volledig waard?

O ja.. en wat de Red Arrows ook heel goed weten, is dat alleen maar van stijlfiguur A naar B gaan in een show, wel wat mager is......
Dus 'grote transformaties', vinden met enige regelmaat plaats en.. zijn ook nog eens allemaal anders.

De moderne mens zou ervan kunnen gaan zuchten..pfff....  moet dat nou allemaal zo ingewikkeld, laat het wat mij betreft maar zitten.

Vind ik in zichzelf prima... maar houd dan s.v.p. ook op met met zijn allen de godganse dag meieren dat je de huidige situatie niet meer wilt en dat het allemaal hoognodig anders geregeld moet worden in de wereld.

Ik denk dat de Red Arrow piloten absoluut niet begrijpen wat er zo 'vervelend' is aan transformaties en daar veel mee bezig zijn en die zo stijlvol mogelijk willen vormgeven.
Want de ;kick' om dat ook (met elkaar) te kunnen... is..... 'life affirming'

Is het leven dan 'zo maakbaar' dat je het helemaal in een choreografie kunt plannen?

Let op!!
De context van dit stukje is niet het beantwoorden van die vraag!!!
(Misbruik het daar dus ook niet voor s.v.p. want dat denk ik niet en dat betoog ik niet) 

Als je de ware context van dit stukje wilt kennen..... ?
Ga slapen op die intentie, slaap er rustig eens een nachtje over en luister naar het antwoord zoals het al lang bij jezelf bekend is.

(-:

O ja.. en ( op mijn wandeling) nagekomen gedachte....

De kans bestaat zelfs dat de piloten van de Red Arrows een transformatie-model kijk-op-de-wereld erop na houden... een besef dat alles constant in en om elkaar in beweging is. Dat hun leven 24/7 in het teken staat van hun piloot-zijn... hun 'bewustzijn' daarvan .. van de consequenties die eraan verbonden zijnstaat altijd op een bepaald level 'aan'.
Zelfs als ze niet eens in een vliegtuig zitten is er een besef dat hun 'positie' nooit absoluut 'vast' is, hooguit een kort tijdje 'relatief' vast lijkt ten opzichte van een paar anderen, die op de zelfde snelheid in een soortgelijk vliegtuig in hetzelfde luchtruim op het zelfde moment voortbewegen.
Dat ze een team zijn.... en 'een stom onvoorzichtig (stijlloos/gedachtenloos) geintje' (ook in 'privétijd'), veel wat van grote waarde wordt geacht/geweten in gevaar kan brengen ( de eigen mentale en fysieke gezondheidsniveaus die nodig is om zo te kunnen vliegen, het vertrouwen in elkaar, de 'belangen' voor kijkers en sponsors).
Tussen tot de Red Arrows toetreden ('in') en er 'uit' gaan........ zit dan alleen maar transformatie.

Er zijn meer mensen die dat team(waarden)besef niet alleen hebben als ze 'ingeklokt hebben' en zichtbaar  'in functie' zijn wanneer de teamgenoten fysiek om hen heen zijn en de hoofdtaak en plein public uitgeoefend wordt en bekeken..... maar 24/7.
Hoeveel....?
Geen idee.




Reacties